< Повернутися
Навіть помах крил метелика може викликати цунамі на іншому кінці світу
Написано: Hanna Fleisher

Іншими словами, несвоєчасна оплата патентного мита або подання документів може призвести до втрати патентної заявки або патенту з усіма наслідками, що випливають. А якщо на заявці чи патенті зав’язано міжнародне співробітництво, це перетворитися на цунамі і може зачепити відразу кілька сторін.

У зв’язку з пандемією та подальшим глобальним зниженням бізнес-активності багато патентних відомств надали можливість відновлення втрачених прав, коли заявник або патентовласник пропустили крайній термін подання документів або оплати мит. Одним із способів відновлення прав є використання форс-мажорних обставин.

Форс-мажорні обставини – це надзвичайні та невідворотні обставини, які об’єктивно виключають виконання зобов’язань, передбачених умовами договору. Серед іншого, до таких обставин можна зарахувати й недавню пандемію

З цієї точки зору цікава патентна практика КНР.

Патентні заявки на винахід проходять обов’язкову кваліфікаційну експертизу. При цьому заявник має можливість замовити кваліфікаційну експертизу протягом 3 років з дати пріоритету або дати подання заявки. Однак під час пандемії цей період може бути продовжений, якщо заявник підтвердить форс-мажорні обставини (заяви місцевих органів влади або оголошення про надзвичайні правила, або докази, що показують, що заявника було поміщено в карантин або діагностовано COVID-19).

Сіль питання полягає в тому, що згідно з китайським законодавством, це має бути зроблено протягом двох місяців з моменту закінчення дії форс-мажорних обставин і не пізніше ніж через два роки після початкового терміну.

Іншими словами, у заявника з’являється свого роду буферний період до двох років, щоб відновити свою заявку.

З одного боку, подібна практика є справедливою та дає очевидні переваги. У разі труднощів через призупинення бізнес-активності, такі заявники мають можливість зберегти свою заявку, а отже, і вкладені фінанси, працю, час тощо.

Однак, з іншого боку, це створює певні проблеми для інших гравців на ринку.

Загальноприйнятою практикою щодо кон’юнктури ринку є аналіз патентних портфоліо і моніторинг статусу патентних заявок конкурентів. Найчастіше моніторинг проводиться за офіційними базами патентних документів. Тому можливі два варіанти: 1) відсутність будь-яких оновлень за поточним статусом заявки; або 2) інформація про те, що заявку відкликано.

Але! У будь-якому з випадків, зрозуміти, чи збирається заявник відновлювати права, посилаючись на форс-мажор через пандемію, на сьогоднішній день неможливо. Тобто навіть якщо китайська заявка Вашого конкурента відкликана, то не слід поспішати з подачею власної заявки до остаточного з’ясування ситуації.

Загалом патентне законодавство КНР продемонструвало, що шаблонний пункт про форс-мажорні обставини, на який найчастіше не звертають великої уваги, може стати рятувальною соломинкою для одних та суттєвою проблемою для інших. Все залежить від рук професіоналів, в яких знаходиться Ваш кейс.

Поділіться цим у своїх соціальних мережах

guest
0 Comments
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі